Caminades per Puig-reig

Cal Marçal - El Turó de la Senyera

Durada: 1h 30min - 5,5km

És una caminada molt fàcil al primer tram perquè és bastant planera fins arribar a cal Marçal. Després fa pendent fins al turó de la senyera i la baixada del final és molt pronunciada. És clar que si això és un problema es pot tornar pel mateix lloc.

La flora del cap de costa és interessant: el terreny està cobert de romaní, de timó i de sajolida. Els arbres que trobem són alzines i pi blanc.

Quan som gairebé al punt més alt, hi ha una esplanada des d’on es veu Montserrat cap el sud, i les muntanyes de Queralt cap al nord.

S’ha de comptar amb dues hores sense caminar gaire de pressa, però segur que els caminadors en plena forma ho poden fer en menys temps.

1) Sortint de la Plaça Nova se segueix el Passeig de la Via per sortir del poble. Passarem per l’antiga estació del carrilet i després es troba una àrea de picnic. Allà s’agafa el passeig que voreja el Llobregat al costat de la carretera fins arribar a cal Marçal. En arribar-hi travessarem la barriada fins el parc infantil que hi ha a l’entrada.

2) Un cop allí es travessa la carretera i s’agafa el carrer del Serrat de la Granja, on comença la pendent, fins trobar uns indicadors de diverses masies. Seguirem la pista que fa pujada, sense desviar-nos i prescindint dels indicadors de les masies.

3) Després de pujar una estona s’arriba a una esplanada al voltant del turó, des d’on es veuen algunes masies escampades, l’església de Viver a l’oest i a l’est una bona panoràmica del poble de Puig-reig.

4) El camí de baixada ja es troba indicat. És un camí molt dret que trobareu a partir d’una tanca de fusta i us portarà fins el punt de partida, a la casa anomenada Cal Sastre de la Costa.

APUNTS DE RUTA

Anomenat popularment el Turó de las senyera, per la Diada de l’any 1980 el Centre Quitxalla Excursionista de Puig-reig feu onejar per primera vegada una senyera, que és visible des de quasi tot el nucli urbà i es canvia cada 11 de setembre. Aquest dia s’hi fa un acte commemoratiu amb lectura de poesies patriòtiques i el cant dels Segadors, per acabar amb un esmorzar popular que ofereixen els veïns de Fonollet.

L’abril del 1994 s’hi va fer una campanya de prospeccions arqueològiques per documentar les restes d’un poblat ibèric: es tracta del primer assentament a l’aire lliure d’un jaciment de la primera edat de ferro de la Catalunya central. Des d’aquest indret es pot gaudir d’unes esplèndides vistes panoràmiques. 

Cal Pons - El Castell - Església de St. Martí

Durada: 3,5Km aprox.

No podem fer aquest recull de caminades sense incloure’n una del poble i la Colònia Pons, tan lligada a la vida de Puig-reig degut a la seva proximitat. En ella s’inclou una visita a l’església neogòtica de la Colònia Pons, l’església romànica de Puig-reig i el Castell, que va ser dels Templers a l’edat mitjana i més tard dels Hospitalers.

S’ha de comptar amb tres hores si voleu incloure les visites a les dues esglésies. Sobretot la de Cal Pons, on s’ha instal·lat un centre d’interpretació de les colònies, amb horari de visites de dijous a diumenge de 10 a 14 h.

1) Com sempre es comença la caminada al centre del poble. Agafeu el Passeig de la Via fins la 1a. rotonda d’entrada al poble, i en arribar allí veureu una zona enjardinada on hi ha un monument a la vinya. Seguiu de dret fins arribar a l’antiga estació del tren. A peu de carretera hi ha uns indicadors, seguiu la direcció que us indica “La Torra Nova” que us queda a la vostra esquerra, heu de caminar uns 100 mts fins trobar a la vostre dreta un rètol que diu “Torra Nova”, així arribeu al Bosquet de Cal Pons.

2) Passant per aquest camí arribeu a la Torra Nova, allí travesseu el passeig on veureu una alzina centenària per un costat i la Torra Vella per l’altre (que recentment ha estat restaurada). Al final del passeig us situareu davant l’església. Us podeu quedar a visitar-la i a veure l’audiovisual.

3) Després de la visita teniu dues opcions per explorar la colònia: baixar per les escales seguint l’indicador de la Ruta de les Colònies o agafar la carretera que baixa a la fàbrica fins la Plaça del Sol. Allà comença el Carrer d’Orient que és on hi ha els antics habitatges dels obrers, l’heu de travessar i al final del carrer hi ha una capella dedicada a la mare de Déu de Fàtima. Aquí comença el camí de tornada.

4) Seguint en línia recta des de la capella, trobareu restes de l’antic portal de la muralla de la colònia, seguiu aquest camí i començareu a baixar fins arribar al nivell del riu. És estret i poc marcat degut a la vegetació molt abundant que el cobreix, però més endavant s’eixampla i el seguiu fins trobar una pista de terra on heu donar una volta de 180o, per començar la pujada de retorn. Passareu una granja i les pistes de tenis, i en arribar a un camí asfaltat feu una altra volta de 180o i a la vostra esquerra trobareu les escales molt dretes que us portaran a darrera el cementiri.

5) Passant per darrera el cementiri arribeu al Castell per una pujada molt pronunciada. Actualment és una vivenda privada però podeu passar per sota l’arcada i tornar a baixar fins l’església romànica de Puig-reig. Es pot visitar ja que sempre és oberta, i hi ha unes pintures molt interessants del segle XIII que s’hi van trobar als anys 50 en fer una restauració del temple. Baixant pel carrer de l’Església tornareu al punt de partida a la plaça de la Creu.

APUNTS DE RUTA

La colònia Pons es va començar a construir l’any 1875. L’església d’estil neogòtic és obra de l’arquitecte Josep Torras Argullol i està dedicada a Sant Josep. Era anomenada popularment la catedral del Berguedà per la seva bellesa, i està envoltada d’uns magnífics jardins on hi ha situades les torres dels amos de la colònia.

Església de St. Martí de Puig-reig: La primera referència escrita data del 907, en la consagració de l’església de Sant Martí, tot i que l’actual església romànica data del s. XII. És d’una sola nau coberta amb volta apuntada, té una porta de dues arquivoltes que descansen sobre capitells. Fruit de la restauració que va fer la Diputació l’any 1956 es van descobrir unes pintures murals del s. XIII atribuïdes al mestre de Lluçà, que representen temes marians: la visitació, la Verge i el Nen i unes serps entrellaçades. Es poden visitar a l’interior de l’església.

El castell i les muralles medievals es troben al punt més alt del poble. El trobador Guillem de Berguedà el va heretar dels seus pares junt amb totes les propietats del vescomptat de Berga, les quals varen ser cedides en testament a l’orde militar dels Templers.

 

Darrera actualització: 14.03.2016 | 18:31
Darrera actualització: 14.03.2016 | 18:31