Cal Marçal

Home / Cal Marçal

Cal Marçal és una de les colònies que més canvis històrics i més moviments socials ha viscut de totes les que hi ha al municipi de Puig-reig. La primera notícia documentada que en tenim és de l’any 1886, quan es va donar la concessió d’ús d’aigua a “Antonio Torra. Hijos y Compañía”, originaris de Manresa i cosins de la família Pons, que l’any 1875 va adquirir i construir una imponent colònia al costat de Cal Marçal. L’empresa va començar el seu camí amb una petita fàbrica i un carrer allargassat amb habitatges plurifamiliars pels treballadors.

L’any 1915, Antoni Torra ven les propietats de la colònia a “Luís Pons y Sobrinos” propietaris de la colònia veïna de Cal Pons. I seguidament, l’any 1929, només 14 anys després, la família Pons va vendre les propietats de la colònia a Josep Viladomiu i Sanmartí, fill del propietari i fundador de la Colònia de Viladomiu Vell de Gironella l’any 1868. La família Viladomiu va acabar posseint una bona part de les colònies de l’Alt Llobregat, entre les quals destaquem Viladomiu Vell i Nou i el Guixeró de Gironella i Cal Marçal de Puig-reig.

És a partir de la compra de la colònia per part de la família Viladomiu, que Cal Marçal experimenta un desenvolupament més pròsper que el que havia tingut fins llavors. El mateix 1929 es va ampliar la fàbrica i al 1932 es van instal·lar unes turbines noves que van permetre millorar l’aprofitament de l’aigua i per tant, impulsaven més l’activitat econòmica de la colònia.

A més a més, la colònia de Cal Marçal ha anat fent créixer al llarg dels anys el Barri de Cal Marçal. Atesa la seva proximitat a la carretera i al nucli poblacional de Puig-reig, la seva expansió urbanística i social ha anat més enllà dels límits de la colònia i ha esdevingut una petita entitat de població amb caràcter propi. Una colònia que avui en dia, encara manté el sentiment de barri i que gràcies a la conservació dels seus elements patrimonials com la Torre o l’església, ens permeten fer-nos una idea d’aquesta trepidant història de desenvolupament entre nissagues de famílies industrials.

Cal Marçal

Mapa

Mapa Cal Marçal

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per analitzar i millorar la teva experiència de navegació. En continuar navegant, entenem que acceptes el seu ús. Més informació
Acceptar